Meteen naar de inhoud

Verstaander

Aandacht en compassie

HBO-student Jasper, fors vertraagd in zijn studie, komt naar me toe. We kennen elkaar niet. Hij zit in het vierde studiejaar, maar het lukt hem niet om af te studeren. De drempel van het instituut is een berg voor hem geworden.
Ik stel voor om een stukje te gaan wandelen. Op mijn woorden ‘vertel eens Jasper’ komt hij hortend en stotend met zijn verhaal.  Zijn moeiteloze eerste drie jaar, het stokken in jaar vier, zijn ouders die het niet meer snappen, de moeilijke gesprekken met zijn vriendin, het gebrek aan steun vanuit de studie en zijn eigen frustratie en onmacht.
Ik luister, kijk naar hem, het is soms stil, ik stel een vraag en vertel dat zijn verhaal me raakt. En ook dat het goed is dat hij naar me toe is gekomen en dat ik er van overtuigd ben dat hij het kan. Na een half uurtje zijn we terug en nemen we afscheid; enkele maanden laat hij me weten dat hij is afgestudeerd. De drempel was geslecht. Met aandacht present zijn, compassie tonen: eens te meer wordt me duidelijk waar het in de basis om draait.

"Iedereen draagt een verhaal in zich, de kunst is om het te leren lezen. Kees is er. Hij luistert, kijkt en voelt, ook tussen de regels door.”
Supervisor in opleiding

STUUR EEN BERICHT

Als je geïnteresseerd bent in een goed gesprek, dan kun je contact opnemen voor een eerste, gratis ontmoeting. We kijken in dit gesprek of ons contact verrijkend voor je is. Als de eerste indruk positief is kunnen we zien welk vervolg passend is.

Je kunt na het versturen van je bericht boven het contactformulier controleren of de verzending is gelukt. Er staat in dat geval een bevestiging.